rock catala rock paisos catalans botiboti.org
rock catala rock cátala música en català pop català poprock català
rock catala rockcatala botiboti.org  poprock catala pop català  independència  catalunya
rock catala
rock catala 080 8 mil·límetres adrià puntí agraviats ai ai ai al-mayurqa al tall antonia font aquitamxé atzukak avalots bajoqueta rock berta biel majoral brams cap on'nam cheb balowski companyia elèctrica dharma conrad son the porno band crit de lluita
denit dept desperdicis clínics doctor calypso dusminguet el gitano de balaguer els pets feliu ventura fes-te fotre flac fora des sembrat four on six glaucs glissando gossos gra fort gums ham de foc hèrzia inadaptats inèdits ja t'ho diré jaume escala joan amèric joan cardoner josep maria cantimplora josep thió karda fàstic kabul babà ki sap kitsch kop la carrau la madam lax'n'busto les pellofes radioactives lluís llach los carburos miquel pujadó mai toquem junts mala sang matamala mesclat mount zion munlogs no nem bé objectes perduts obrint pas ocults opció k-95 oprimits pep sala petit fours pilseners pixamandurries els pixess pomada quimi portet quim mandado red banner revolta21 roger mas sangtraït sanpedro sant gatxo sapo sau skaband malajunça skamot roig skaparàpid skatalà sopa de cabra street bastards tancat per defunció terratrèmol the companys tinc ladilles tipuaixí umpah-pah whiskyn's

Matamala

Matamala u (92). Àud-Visuals Sarrià

Matamala dos (93). Al.leluia Records

Tots dimonis. (94). Al.leluia Records

Movie Record. (95). Al.leluia Records

City Night Life. Al.leluia Records

Trotter (98). Al.leluia Records

Extra Ball (00). Bip Bip Records

A mi m'agrada anomenar-los els mods catalans. Els dos germans Gil, desprès de les seves explosives aventures com a Brigatones o Brighton 64 han canviat radicalment d'estil. D'aquell estil mod hereu directe dels The Jam amb cançons tan famoses com la Casa de la Bomba o la seva primera cançó Barcelona Blues que trobarem al seu primer treball ja com Matamala, han evolucionat, ara en català, a un estil molt més madur tot i mantenint la seva contundència.

Els Matamala varen sorgir al mercat amb Matamala u, un disc difícil de classificar, en aquest treball es mesclen les melodies pop i mod escrites majoritàriament per l'Albert i embolicades amb la veu greu del Ricky. Coses que no poden canviar va ser justament el single escollit d'aquest primer treball. Com a anècdota l'Ariadna Gil i la Reyes Torío col·laboren en les veus. Com a punt feble, dir que les lletres potser són un pèl fluixes.

Matamala dos serà un dels primers projectes de la discogràfica independent Al·leluia Records. Discogràfica que neix a través dels esforços de diversa gent preocupada per la música independent a Catalunya. Entre tota aquesta gent trobem al centre els germans Gil i els berguedans Els Brams i que més tard englobarà grups com els Ocults.

Aquest segon treball dels germans Gil continua la línia iniciada però ara les lletres i les tornades passen a ser un dels punts forts de la banda. Personalment em quedo amb Tu, jo i el gos, Nostàlgia i Barcelona Blues. Aquest treball és, per sobre de tot, un atac a la mediocritat!

El Francesc Ribera, "Titot" dels Brams és l'autor de la lletra del single del disc: L'Exprés de Mitjanit, cançó basada en una melodia tradicional que ben segur que la reconeixeràs el primer cop que l'escoltis.

Pels voltants del 94 el duet incorpora nous components i treuen Tots Dimonis és el seu tercer treball i ara l'estil del grup es torna molt més dur. Les arrels mods del grup afloren encara més i es guarneixen d'un estil més power-pop. Cançons com Llàgrimes de motorista o Les claus del teu cor en són un clar exemple. Un treball rotundament bo a on ens mostren cançons que després es tornaran un èxit quan les cantin en anglès.

Tot d'una quan semblava que el grup explotava dins del panorama català; es treuen de la màniga un nou disc... en anglès (Per què???). Movie Record és un disc molt més madur amb bones lletres i trepidants melodies. Així i, tot i que dolgui, s'ha de reconèixer que qualitativament aquest treball supera amb escreix els anteriors. Cançons com Nothing in the world, Life is music & life is fun o Janie go home et faran sentir en plens anys 60 mentre's que Key to your heart i Play another number tenen certes reminiscències soul. Com a curiositats la cançó Mr. Bean dedicada al geni Rowan Atkinson i la cançó en espanyol Lágrimas de motorista.

La seva darrera aposta ha estat el treball Trotter que els hauria de portar al capdamunt del panorama alternatiu estatal. En aquest treball incorporen noves tecnologies a través de l'ús de samplers sense perdre pas el substrat seixanter que sempre ha caracteritzat el seu power pop efervescent.

L'acurat Trotter, al meu parer, no és tan rodó com l'anterior Movierecord però ha estat un clar èxit de vendes. És un disc més madur on els mitjans son ben presents que ha rebut una clara acceptació arreu de l'estat, com mostra el fet de participar al Docor Music Festival i el ser radicalment promocionats per Radio 3 on, per cert, casualment s'obliden d'esmentar els seus inicis en català...

S.o.s. leather girl, Superfly, I need a fuck i Trotter en son una bona mostra de cançons excel.lents tot i que amb menys frescor, o ingenuïtat, que les de Movie Record o Tots Dimonis. Un bon disc que qualsevol adepte al power o indie-pop no es pot deixar escapar. Per cert ara el 2000 treuen disc nou: Extra Ball. Aquest serà el seu darrer disc doncs els germans Matamala han decidit dissoldre el grup.... fins la propera!


grups | acords | fòrum | enllaços | botiboti.org | contacte