rock catala rock paisos catalans botiboti.org
rock catala rock cátala música en català pop català poprock català
rock catala rockcatala botiboti.org  poprock catala pop català  independència  catalunya
rock catala
rock catala 080 8 mil·límetres adrià puntí agraviats ai ai ai al-mayurqa al tall antonia font aquitamxé atzukak avalots bajoqueta rock berta biel majoral brams cap on'nam cheb balowski companyia elèctrica dharma conrad son the porno band crit de lluita
denit dept desperdicis clínics doctor calypso dusminguet el gitano de balaguer els pets feliu ventura fes-te fotre flac fora des sembrat four on six glaucs glissando gossos gra fort gums ham de foc hèrzia inadaptats inèdits ja t'ho diré jaume escala joan amèric joan cardoner josep maria cantimplora josep thió karda fàstic kabul babà ki sap kitsch kop la carrau la madam lax'n'busto les pellofes radioactives lluís llach los carburos miquel pujadó mai toquem junts mala sang matamala mesclat mount zion munlogs no nem bé objectes perduts obrint pas ocults opció k-95 oprimits pep sala petit fours pilseners pixamandurries els pixess pomada quimi portet quim mandado red banner revolta21 roger mas sangtraït sanpedro sant gatxo sapo sau skaband malajunça skamot roig skaparàpid skatalà sopa de cabra street bastards tancat per defunció terratrèmol the companys tinc ladilles tipuaixí umpah-pah whiskyn's

Gossos

Gossos (94). Fon. JERCAR

En Privat (96). Magna Music

[Mandala] (97). Magna Music

Directament (98). Magna Music

No es pot dir que els gossos siguin un més de tants grups catalans de la famosa segona o tercera generació del rock català. Aquesta banda que sorgí a Manresa ara farà 9 anys es formada per tres guitarres i un baix… acústics trenquen els motlles del rock als que tant estem acostumats.

El seu és un estil acústic, un estil que lluny de ser premeditat va sorgir de la necessitat del grup per esvair el seus pensaments i fugir de el calor i la xafogor del local d’assaig. És així com a través de múltiples actuacions i assaigs espontanis a l’aire lliure i la participació en un parell de concursos de rock els gossos van gaudir de la oportunitat d'enregistrar el seu primer treball gossos, disc on trobaràs la seva cançó més famosa Manolo entre un bon grapat de bons temes.

Gràcies a aquest disc i a la seva feina obscura de teloners de grups com Lax'n'Busto o la Dharma la seva qualitat i peculiaritat s'estengué i consolidà amb el seu següent treball En privat amb peces com Baby only you o Quan et sentis de marbre.

L'any 98 els gossos treuen Mandala, un treball sense títol que els portarà a vendre més de 30.000 treballs i consolidar-los com una de les bandes de més èxit al nostre país. Metamorfosi i Carta a Cuba són peces claus del disc.

El seu darrer treball, Directament, és un disc en directe enregistrat al Teatre Conservatori de Manresa durant dos concerts consecutius on el grup recull versions de temes dels altres treballs, algun d'inèdit i també les versions en castellà i anglès que el grup ha cantat els darrers anys en les seves actuacions. Segons els mitjans, els Gossos eren indubtablement el grup català amb més futur.

I ja tornem a ser... quan surt un grup català amb futur, apareix la multinacional de torn i de la nit al matí canvi d'idioma i a fer calerons. Això és el que han fet, molt legítimament, els Gossos, amb el seu darrer disc De Viaje. Una gran pèrdua però els desitgem el millor.

Ara bé, també els preguem que no insultin a la nostra intel·ligència amb motius d'universalitat i d'arribar a més gent; si la seva música és, com ells diuen, universal no veiem quin és el problema d'arribar en català a Madrid. Per què no dir-ho clar? els Gossos varen aprofitar-se de tota una moguda que hi ha a Catalunya, d'un públic que volem música en la nostra pròpia llengua i d'unes institucions (TVC, etc.) que ho han fomentat. Ells s'han aprofitat d'això per donar-se a conèixer i ara reneguen de la seva cultura, adopten l'espanyola i tot... per diners!!

Però bé, la història musical els possaràn en el seu lloc com ja va passar amb els Umpah-pah i els Sopa de Cabra en el seu moment i què tant car van pagar. Ells escullen anar-se'n De Viaje... des d'aquí, per a molts de nosaltres que no venem la nostra llengua ni idees, s'acaben els dies de seguir aquesta banda i nosaltres també ens anem... de viatge... segur que com d'altres van fer abans... ja tornaran!


grups | acords | fòrum | enllaços | botiboti.org | contacte