rock catala rock paisos catalans botiboti.org
rock catala rock cátala música en català pop català poprock català
rock catala rockcatala botiboti.org  poprock catala pop català  independència  catalunya
rock catala
rock catala 080 8 mil·límetres adrià puntí agraviats ai ai ai al-mayurqa al tall antonia font aquitamxé atzukak avalots bajoqueta rock berta biel majoral brams cap on'nam cheb balowski companyia elèctrica dharma conrad son the porno band crit de lluita
denit dept desperdicis clínics doctor calypso dusminguet el gitano de balaguer els pets feliu ventura fes-te fotre flac fora des sembrat four on six glaucs glissando gossos gra fort gums ham de foc hèrzia inadaptats inèdits ja t'ho diré jaume escala joan amèric joan cardoner josep maria cantimplora josep thió karda fàstic kabul babà ki sap kitsch kop la carrau la madam lax'n'busto les pellofes radioactives lluís llach los carburos miquel pujadó mai toquem junts mala sang matamala mesclat mount zion munlogs no nem bé objectes perduts obrint pas ocults opció k-95 oprimits pep sala petit fours pilseners pixamandurries els pixess pomada quimi portet quim mandado red banner revolta21 roger mas sangtraït sanpedro sant gatxo sapo sau skaband malajunça skamot roig skaparàpid skatalà sopa de cabra street bastards tancat per defunció terratrèmol the companys tinc ladilles tipuaixí umpah-pah whiskyn's

Gra Fort

També hi ha una altra Catalunya (91). PDI

Pinten Bastos (94). Urantia Records

Sentiments (98). Actual Records

Gra Fort és el que, literalment, a la Terra Alta es diu als llegums i als menjars així, molt potents. Però nosaltres ho traslladem a l'ona del rock, i com que vol dir una cosa potent, ho relacionem amb una tia potent, l'herba, l'alcohol... Coses que estan directament relacionades amb la joventut i amb el nostre conjunt

Així definia el Paco Cortiella, cantant i compositor de la majoria de temes del grup, el perquè del nom Gra Fort. Banda de Corbera d'Ebre que va néixer el 86 amb el nom de Metàl·lic Corb, nom que es van canviar per motius de grafisme.

Aquesta banda formada per un grup de pagesos del rock fa música de canya o rock dur i unes lletres plenes de crítica social a través del prisma quotidià, del dia a dia. Així tracten sense embuts des dels problemes laborals dels pagesos, la nostra problemàtica nacional fins les seves tres necessitats més bàsiques: menjar, beure i cardar (qui no?).

Van sortir al mercat discogràfic amb el seu També hi ha una altra Catalunya amb temes com Terra Alta, No hi ha pàtries o L'estacada, un treball de rock dur on ressalta gratament l'ús de l'instrument català per excel.lència i del que ja no es desfaran... la gralla. Aquest disc però no tindrà el ressò d'altres grups del moment i tot i la seva gira amb més de 30 bolos, sol vendran unes 2,500 còpies molt llunyanes de els 100,000 d'altres grups catalans del moment.

El 1994, després de la desaparició del Toni Pellisa i certa remodelació de la banda, estrenen Pinten bastos on el grup amplia el seu ventall de seguidors fent un petit mestissatge però mantenint la base de rock dur tot incloent-hi d'altres estils com el blues i la psicodèlia o, fins i tot, un ska. Les cançons a destacar d'aquest segon treball són Correfoc, Al peu del canó i Autodeterminació.

Després de recórrer gran part de la geografia dels Països Catalans i d'incorporar nous components, Gra fort treu el treball Sentiments, un treball més madur i menys contundent que el farà més accessible al gran públic. Cal comentar que aquest treball inclou set temes nous i cinc enregistrats en directe a Benicarló i Oliva el 96 amb l'anterior formació. Per cert si definíssim el seu directe amb una paraula... festiu!


grups | acords | fòrum | enllaços | botiboti.org | contacte